Western rijden

Westernrijden was voor mij "de manier van rijden" toen ik jarenlang les volgde van Andy Booth.

Bij hem schakelde ik over van veelzijdigheidszadel naar western. Beetje noodgedwongen.
Havane kon ik héél moeilijk stoppen op zit.
In die tijd was ook het Parelli programma veel meer western gericht daar Linda nog niet zoveel inbreng had in het systeem. Daardoor heb ik een goede basis (natuurlijk) westernrijden.

Het doet mij pijn als ik merk dat in de westernsport de paarden dermate gedomineerd worden zodat ze erbij lopen als mentaal zieke paarden.
De blik in de ogen staat op oneindig, die paarden hebben geen levensvreugde meer. Weten dat ze toch niets meer te zeggen hebben door een "I SAY YOU DO" relatie.
Vaak trainen deze mensen hun paarden al op 2,5 jarige leeftijd. Dan rijd men gewoon op het kraakbeen van een veulen!! Dan is men verwonderd als het paard na 10 jaar versleten is.

Ik hoor dan de reacties van "ja, maar in de USA doen ze dit ook". Klopt! Maar niet de echte horsemannen zoals vroeger Ray Hunt, Tom Dorance, ... Zie hun boeken. "Think Harmony with Horses" van Ray Hunt. Of "True Unity" van Tom Dorance.
Huidige western horsemannen zoals een Pat Parelli, Mark Rashid, Buck Branaman, Marty Marten, Lesly Desmond en Gail Ivey, ...
Deze mensen gaan met waardigheid om met hun paarden.
Die westernpaarden leven buiten in een kudde, worden op +/- 2,5 jaar even uit de kudde gehaald, krijgen de basis mee en hebben al bij al misschien 15 min een zadel op de rug gekregen om te wennen. Dan gaan deze paarden terug een aantal maanden in de kudde.

Het probleem is dat de paarden in de competitie steeds jonger worden, alsook getraind worden op jonge leeftijd, dan al vaak met scherpe bitten, sporen, hulpteugels. Dag in dag uit op stal gehouden worden, reeds jong (soms met 2,5 jaar) ijzerbeslag aankrijgen. Als ze 3 jaar zijn moeten ze al kunnen presteren in competitie.

Mensen die op die manier rijden, kan ik niet helpen. Tenzij ze willen veranderen, en met respect en vertrouwen willen omgaan met hun paard.

Het kan! Ik heb al verschillende paarden geholpen die toekwamen met een "dode" blik, of mentaal niet gezond waren. Paarden die geen enkele vraag meer stellen. Door met deze paarden te spelen, ze te motiveren, belonen, door terug naar de NH basis te gaan krijgen ze opnieuw levensvreugde.
Dan die paarden terug zien open bloeien, terug "paard" worden, dat maakt mij gelukkig!! Die paarden worden vrienden voor het leven, ik vergeet ze nooit. Ik kan alleen maar hopen dat zijn ruiter dan op die manier wil verder werken.

Uiteraard zijn niet alle westernruiters zo. Eigenaars die hun paarden overdag buiten laten (of dag en nacht). Ruiters die hun paarden de NH basis aanleren, hun paarden leren denken en eigen inbreng laten doen, en op die manier evolueren tot echte partners die dan in de competitie aantreden als echte partners. Voorbeeld: Claus Penquitt / Stacy Westfall

Aanbiedingen

Nieuwsbrief

Klik hier om in te schrijven op onze nieuwsbrief.
Klik hier om onze nieuwsbrieven uit het verleden te lezen.

Contacteer ons

Download de Flash Player om deze foto's te zien.


Ideal Home De Panne
Facebook Vero's Horsemanshipschool